Scheiding

 

Een scheiding heeft vaak gevolgen voor de eigen woning en de hypotheek. Zeker als u samen eigenaar van de woning bent. Wie gaat waar wonen en wie betaalt de hypotheek? Zolang de hypotheek op naam van u beiden staat, blijft u samen verantwoordelijk voor de betaling van de termijnen. Ook bent u in dat geval beiden geheel aansprakelijk en verantwoordelijk voor een eventuele restschuld bij verkoop van de woning. U kunt dit niet regelen met een echtscheidingsconvenant. Een convenant is voor de hypotheekverstrekker niet relevant.

 

Mogelijk kan een van u de hypotheek overnemen, de andere partner uitkopen en laten ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Wellicht wilt u de woning verkopen. Als u een hypotheek heeft met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan kunt u bij een scheiding aanspraak maken op de Woonlastenfaciliteit (WLF) om eventuele betalingsproblemen te overbruggen. NHG geeft mogelijk ook recht op kwijtschelding indien er bij verkoop een restschuld ontstaat. 

 

Heeft u een achterstand als gevolg van een scheiding, verwacht u er een te krijgen of heeft u vragen over de gevolgen van een scheiding voor uw hypotheek? Neem dan contact met ons op. Samen werken we aan een oplossing.


Neem contact op


Nuttige informatie rondom dit onderwerp
Wilt u meer informatie over de manier waarop Hypocasso uw dossier behandelt? Lees hier dan ’onze werkwijze’.